• Obniżka
  • Nowy
Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami

Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami

ISBN: 978-83-8095-887-6
30,00 zł
25,00 zł Zniżka 5,00 zł
Czas dostawy kurierem InPost 24 godziny

Czym jest nowotwór? Jak diagnozujemy nowotwory? Leczenie nowotworów. Przegląd wybranych nowotworów. Żywienie antynowotworowe. Wskazówki dietetyczne. Produkty o działaniu antynowotworowym.
W książce znajdziecie aż 50 przepisów min.: sałatka owocowa, omlet owsiany z żurawiną, kanapki z pastą jajeczną, szaszłyki drobiowe z ryżem, oraz wiele więcej.

Ilość

Zapraszamy do nowości wydawniczej Impulsu autorstwa Aleksandry Kobylańskiej pt. Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami a w niej znajdziecie porady, przepisy filozofia diety śródziemnomorskiej, przegląd wybranych chorób nowotworowych (objawy, diagnostyka) i wiele więcej...


a co o publikacji pisze w swojej recenzji dr hab. inż. Marek Królikowski, prof. PW

Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez Autorkę to najlepszy i naturalny „suplement diety” dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia.


z Wstępu

Nikt nigdy nie da Ci pewności ani gwarancji, że nie zachorujesz na raka, wiadomo, on nie wybiera, ale zawsze swoim stylem życia możesz zapobiec zachorowaniu na nowotwory, które każdego roku zabijają wiele osób, lub zwiększyć swoje szanse na wyzdrowienie. Nie tylko palenie papierosów czy czynniki genetyczne i brak aktywności fizycznej są odpowiedzialne za tę ciężką i poważną chorobę, lecz także nieodpowiednia dieta, niedobór snu, nadużywanie alkoholu oraz życie w ciągłym stresie. Możemy zrobić dla swojego zdrowia tak wiele w tak łatwy sposób, ale możemy zaszkodzić sobie w jeszcze łatwiejszy, ponieważ wydaje się nam, że prościej jest kupić drożdżówkę i napój energetyczny, niż przyrządzić sobie jajecznicę i zaparzyć zdrową kawę. W dzisiejszych czasach idziemy często na łatwiznę, byle szybciej, niestety szkodząc sobie takim zachowaniem. Każdy dzień jest dla nas szansą na zmianę przyzwyczajeń. Zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok w zapobieganiu różnorodnym chorobom, nie tylko nowotworom, ale także miażdżycy, cukrzycy czy udarom mózgu. Nie bez powodu w świecie dietetycznym istnieje przysłowie One apple a day, keep doctor away. W codziennym życiu często zapominamy o witaminach i minerałach, które są zbawienne dla naszego zdrowia i kryją się w wielu produktach.

Profilaktyka też jest bardzo ważnym czynnikiem, o którym wiele osób zapomina lub po prostu nie ma na to czasu ani nie chce o tym myśleć, a nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Rak nie boli, on powoli zabija i z każdym dniem odbiera siły do życia. Wiele nowotworów w początkowych stadiach nie daje ŻADNYCH objawów, zaczynamy się interesować swoim stanem zdrowia często wtedy, gdy jest już za późno, gdy nasze rokowania pozostają złe ze względu na zbyt późne wykrycie nieprawidłowości w naszym organizmie. Dlatego warto temu zapobiegać, regularnie się badać i być ostrożnym. Warto udać się do lekarza z każdym niepokojącym nas objawem.

Przepisy zawarte w książce opierają się na filozofii żywienia śródziemnomorskiego, które uważa się za najzdrowszy model żywienia na świecie. Dieta ta zapobiega wielu chorobom (miażdżycy, chorobom układu krążenia, zawałom, cukrzycy i insulinooporności, alzheimerowi oraz parkinsonowi, a przede wszystkim nowotworom) spowodowanym niewłaściwym żywieniem i brakiem aktywności fizycznej. Sposób żywienia śródziemnomorskiego opiera się na dużej liczbie warzyw i owoców, zbóż, oliwie oraz rybach i owocach morza, a także rzadkim spożyciu mięsa i jego przetworów (do 0,5 kg tygodniowo). Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wykorzystują do przyprawiania swoich potraw duże ilości czosnku, cebuli, ziół oraz przypraw. Wzbogacając dzięki temu ich smak, a także dbając o zdrowie. Wiele dodatków do żywności, takich jak przyprawy, zioła, warzywa cebulowate, ma w sobie ogromne właściwości i korzyści zdrowotne. W swoich przepisach nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne preferencje i wrażliwość na pikantny smak.

150 Przedmioty

Opis

Książka papierowa
oprawa miękka

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra KobylańskaDwudziestoletnia technik żywienia oraz usług gastronomicznych, certyfikowany dietetyk, studentka warszawskiej uczelni SGGW. Autorka książek Kraina smaku w pojemniku (2017), Jedzenie a miłość, czyli przez żołądek do serca (2019) oraz licznych artykułów i referatów ukazujących się w publikacjach popularnonaukowych. Mówca konferencyjny łączący w swoich wystąpieniach pedagogikę, psychologię i dietetykę. Pasjonatka podróży, gotowania, dietetyki i psychologii. Pochłonięta światem dietetyki już od wielu lat, cały czas zgłębia swoją wiedzę w różnych publikacjach naukowych, artykułach, książkach, a przede wszystkim na szkoleniach i konferencjach. Od dłuższego czasu świetnie łączy zamiłowanie do podróży oraz zgłębianie wiedzy w przeróżnych zakątkach kraju. Ciężko jej odmówić ambicji i zamiłowania do gotowania, co można zauważyć na jej instagramowym profilu – aleksandrakobylanska, a przede wszystkim pasji i zdolności kulinarnych.


Bądźmy w dietetycznym kontakcie!

Instagram: aleksandrakobylanska

e-mail: aleks.diet@adres.pl

Oficyna Wydawnicza "Impuls"

Autor

Aleksandra Kobylańska

ISBN druk

978-83-8095-887-6

ISBN e-book

Objętość

114 stron

Wydanie

I, 2020

Format

B5 (160x235)

Oprawamiękka, klejona

Wstęp   

Wprowadzenie      

Czym jest nowotwór?    
Jak diagnozujemy nowotwory?    
Leczenie nowotworów   


Przegląd wybranych nowotworów    
NOWOTWÓR PŁUC    
NOWOTWÓR PIERSI   
NOWOTWÓR JAJNIKA   
NOWOTWÓR JELITA GRUBEGO   
NOWOTWÓR ŻOŁĄDKA  
NOWOTWÓR WĄTROBY   
NOWOTWÓR SKÓRY      
NOWOTWÓR TRZUSTKI    
NOWOTWÓR KOŚCI      
NOWOTWÓR KRWI (BIAŁACZKA)    

Żywienie antynowotworowe   
Wskazówki dietetyczne   
Filozofia diety śródziemnomorskiej  
Zasady żywienia śródziemnomorskiego    
Produkty o działaniu antynowotworowym    


Przepisy    
 1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ 
 2. OWSIANKA À LA SZARLOTKA  
 3. OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ   
 4. JAGLANKA Z BORÓWKAMI    
 5. SAŁATKA OWOCOWA   
 6. KOKTAJL OWOCE LEŚNE      
 7. KOKTAJL BANAN – TRUSKAWKA  
 8. JOGURT NATURALNY Z DODATKAMI    
 9. PANINI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM   
10. PANINI Z MOZZARELLĄ    
11. KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM    
12. KANAPKA Z CAMEMBERTEM  
13. KANAPKI Z TWAROŻKIEM   
14. KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ   
15. KANAPKI Z GUACAMOLE    
16. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU      
17. KREM Z DUSZONEGO PORA    
18. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI   
19. KREM BROKUŁOWY  
20. POLSKIE MINESTRONE      
21. CHŁODNIK OGÓRKOWY    
22. KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI    
23. KASZOTTO Z WĘDZONYM KURCZAKIEM      
24. SAŁATKA LAZUR Z WINOGRONAMI   
25. PLACKI Z SIEKANEJ PIERSI KURCZAKA      
26. POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ 
27. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z DOMOWYM SOSEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM  
28. CURRY WARZYWNE    
29. SZPARAGI Z GRILLOWANYM HALLOUMI   
30. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM 
31. ŁOSOŚ GRILLOWANY W MARYNACIE IMBIROWEJ    
32. SAŁATKA Z FETĄ   
33. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM   
34. MAKARON ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM    
35. SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM    
36. PIECZONE POLĘDWICZKI Z DORSZA    
37. RYŻ IMBIROWY Z DODATKAMI   
38. PLACKI WARZYWNE    
39. SPAGHETTI Z KREWETKAMI  
40. SAŁATKA Z BROKUŁEM I MAKARONEM RAZOWYM      
41. PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM JOGURTOWYM    
42. MIODOWE UDKO KURCZAKA Z PURÉE MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANYM   
43. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM   
44. PIECZONA PIERŚ INDYKA ZE SZPARAGAMI  
45. CARPACCIO Z BURAKA   
46. GULASZ Z BATATÓW      
47. SPAGHETTI Z TOFU I WARZYWAMI  
48. SZASZŁYKI Z HALLOUMI   
49. SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, LIMONKĄ I CHILLI    
50. SZASZŁYKI DROBIOWE Z RYŻEM    
 
O Autorce    

Bibliografia

fragment

Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami jest pomocnym i praktycznym opracowaniem, a poruszane w niej zagadnienia są szczególnie istotne dla osób zainteresowanych własnym zdrowiem. Stanowi inspirację do podejmowania zmian prozdrowotnych w zakresie odżywiania się i tym samym profilaktyki chorób cywilizacyjnych. […] To ciekawa publikacja obejmująca kwestie dotyczące edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia w kontekście żywienia oraz chorób nowotworowych.

Z recenzji dr Małgorzaty Obary-Gołębiowskiej



Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez Autorkę to najlepszy i naturalny „suplement diety” dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia.

Z recenzji dr hab. inż. Marka Królikowskiego, prof. PW

Zobacz także

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło