Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami
Autor:
Aleksandra Kobylańska
ISBN: 978-83-8095-887-6
28,57 zł
23,57 zł
Oszczędzasz: 5,00 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni 25,00 zł
Czym jest nowotwór? Jak diagnozujemy nowotwory? Leczenie nowotworów. Przegląd wybranych nowotworów. Żywienie antynowotworowe. Wskazówki dietetyczne. Produkty o działaniu antynowotworowym.
W książce znajdziecie aż 50 przepisów min.: sałatka owocowa, omlet owsiany z żurawiną, kanapki z pastą jajeczną, szaszłyki drobiowe z ryżem, oraz wiele więcej.
Publikacja dostępna w wersji papierowej oraz elektronicznej e-book.
Zapraszamy do nowości wydawniczej Impulsu autorstwa Aleksandry Kobylańskiej pt. Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami a w niej znajdziecie porady, przepisy filozofia diety śródziemnomorskiej, przegląd wybranych chorób nowotworowych (objawy, diagnostyka) i wiele więcej...
a co o publikacji pisze w swojej recenzji dr hab. inż. Marek Królikowski, prof. PW
Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez Autorkę to najlepszy i naturalny „suplement diety” dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia.
z Wstępu
Nikt nigdy nie da Ci pewności ani gwarancji, że nie zachorujesz na raka, wiadomo, on nie wybiera, ale zawsze swoim stylem życia możesz zapobiec zachorowaniu na nowotwory, które każdego roku zabijają wiele osób, lub zwiększyć swoje szanse na wyzdrowienie. Nie tylko palenie papierosów czy czynniki genetyczne i brak aktywności fizycznej są odpowiedzialne za tę ciężką i poważną chorobę, lecz także nieodpowiednia dieta, niedobór snu, nadużywanie alkoholu oraz życie w ciągłym stresie. Możemy zrobić dla swojego zdrowia tak wiele w tak łatwy sposób, ale możemy zaszkodzić sobie w jeszcze łatwiejszy, ponieważ wydaje się nam, że prościej jest kupić drożdżówkę i napój energetyczny, niż przyrządzić sobie jajecznicę i zaparzyć zdrową kawę. W dzisiejszych czasach idziemy często na łatwiznę, byle szybciej, niestety szkodząc sobie takim zachowaniem. Każdy dzień jest dla nas szansą na zmianę przyzwyczajeń. Zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok w zapobieganiu różnorodnym chorobom, nie tylko nowotworom, ale także miażdżycy, cukrzycy czy udarom mózgu. Nie bez powodu w świecie dietetycznym istnieje przysłowie One apple a day, keep doctor away. W codziennym życiu często zapominamy o witaminach i minerałach, które są zbawienne dla naszego zdrowia i kryją się w wielu produktach.
Profilaktyka też jest bardzo ważnym czynnikiem, o którym wiele osób zapomina lub po prostu nie ma na to czasu ani nie chce o tym myśleć, a nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Rak nie boli, on powoli zabija i z każdym dniem odbiera siły do życia. Wiele nowotworów w początkowych stadiach nie daje ŻADNYCH objawów, zaczynamy się interesować swoim stanem zdrowia często wtedy, gdy jest już za późno, gdy nasze rokowania pozostają złe ze względu na zbyt późne wykrycie nieprawidłowości w naszym organizmie. Dlatego warto temu zapobiegać, regularnie się badać i być ostrożnym. Warto udać się do lekarza z każdym niepokojącym nas objawem.
Przepisy zawarte w książce opierają się na filozofii żywienia śródziemnomorskiego, które uważa się za najzdrowszy model żywienia na świecie. Dieta ta zapobiega wielu chorobom (miażdżycy, chorobom układu krążenia, zawałom, cukrzycy i insulinooporności, alzheimerowi oraz parkinsonowi, a przede wszystkim nowotworom) spowodowanym niewłaściwym żywieniem i brakiem aktywności fizycznej. Sposób żywienia śródziemnomorskiego opiera się na dużej liczbie warzyw i owoców, zbóż, oliwie oraz rybach i owocach morza, a także rzadkim spożyciu mięsa i jego przetworów (do 0,5 kg tygodniowo). Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wykorzystują do przyprawiania swoich potraw duże ilości czosnku, cebuli, ziół oraz przypraw. Wzbogacając dzięki temu ich smak, a także dbając o zdrowie. Wiele dodatków do żywności, takich jak przyprawy, zioła, warzywa cebulowate, ma w sobie ogromne właściwości i korzyści zdrowotne. W swoich przepisach nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne preferencje i wrażliwość na pikantny smak.
145 Przedmioty
Opis
- Książka elektroniczna - E-book
- Epub, Mobi
- Książka papierowa
- oprawa miękka
Specyficzne kody
- isbn
- 978-83-8095-887-6
Aleksandra Kobylańska
Dwudziestoletnia technik żywienia oraz usług gastronomicznych, certyfikowany dietetyk, studentka warszawskiej uczelni SGGW. Autorka książek Kraina smaku w pojemniku (2017), Jedzenie a miłość, czyli przez żołądek do serca (2019) oraz licznych artykułów i referatów ukazujących się w publikacjach popularnonaukowych. Mówca konferencyjny łączący w swoich wystąpieniach pedagogikę, psychologię i dietetykę. Pasjonatka podróży, gotowania, dietetyki i psychologii. Pochłonięta światem dietetyki już od wielu lat, cały czas zgłębia swoją wiedzę w różnych publikacjach naukowych, artykułach, książkach, a przede wszystkim na szkoleniach i konferencjach. Od dłuższego czasu świetnie łączy zamiłowanie do podróży oraz zgłębianie wiedzy w przeróżnych zakątkach kraju. Ciężko jej odmówić ambicji i zamiłowania do gotowania, co można zauważyć na jej instagramowym profilu – aleksandrakobylanska, a przede wszystkim pasji i zdolności kulinarnych.
Bądźmy w dietetycznym kontakcie!
Instagram: aleksandrakobylanska
e-mail: aleks.diet@adres.pl
Oficyna Wydawnicza "Impuls"
Autor | Aleksandra Kobylańska |
ISBN druk | 978-83-8095-887-6 |
ISBN e-book | 978-83-8095-922-4 |
Objętość | 114 stron |
Wydanie | I, 2020 |
Format | B5 (160x235). E-book: epub i mobi |
Oprawa | miękka, klejona |
Wstęp
Wprowadzenie
Czym jest nowotwór?
Jak diagnozujemy nowotwory?
Leczenie nowotworów
Przegląd wybranych nowotworów
NOWOTWÓR PŁUC
NOWOTWÓR PIERSI
NOWOTWÓR JAJNIKA
NOWOTWÓR JELITA GRUBEGO
NOWOTWÓR ŻOŁĄDKA
NOWOTWÓR WĄTROBY
NOWOTWÓR SKÓRY
NOWOTWÓR TRZUSTKI
NOWOTWÓR KOŚCI
NOWOTWÓR KRWI (BIAŁACZKA)
Żywienie antynowotworowe
Wskazówki dietetyczne
Filozofia diety śródziemnomorskiej
Zasady żywienia śródziemnomorskiego
Produkty o działaniu antynowotworowym
Przepisy
1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ
2. OWSIANKA À LA SZARLOTKA
3. OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ
4. JAGLANKA Z BORÓWKAMI
5. SAŁATKA OWOCOWA
6. KOKTAJL OWOCE LEŚNE
7. KOKTAJL BANAN – TRUSKAWKA
8. JOGURT NATURALNY Z DODATKAMI
9. PANINI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
10. PANINI Z MOZZARELLĄ
11. KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
12. KANAPKA Z CAMEMBERTEM
13. KANAPKI Z TWAROŻKIEM
14. KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ
15. KANAPKI Z GUACAMOLE
16. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
17. KREM Z DUSZONEGO PORA
18. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
19. KREM BROKUŁOWY
20. POLSKIE MINESTRONE
21. CHŁODNIK OGÓRKOWY
22. KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI
23. KASZOTTO Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
24. SAŁATKA LAZUR Z WINOGRONAMI
25. PLACKI Z SIEKANEJ PIERSI KURCZAKA
26. POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ
27. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z DOMOWYM SOSEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM
28. CURRY WARZYWNE
29. SZPARAGI Z GRILLOWANYM HALLOUMI
30. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM
31. ŁOSOŚ GRILLOWANY W MARYNACIE IMBIROWEJ
32. SAŁATKA Z FETĄ
33. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM
34. MAKARON ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM
35. SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM
36. PIECZONE POLĘDWICZKI Z DORSZA
37. RYŻ IMBIROWY Z DODATKAMI
38. PLACKI WARZYWNE
39. SPAGHETTI Z KREWETKAMI
40. SAŁATKA Z BROKUŁEM I MAKARONEM RAZOWYM
41. PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM JOGURTOWYM
42. MIODOWE UDKO KURCZAKA Z PURÉE MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANYM
43. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM
44. PIECZONA PIERŚ INDYKA ZE SZPARAGAMI
45. CARPACCIO Z BURAKA
46. GULASZ Z BATATÓW
47. SPAGHETTI Z TOFU I WARZYWAMI
48. SZASZŁYKI Z HALLOUMI
49. SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, LIMONKĄ I CHILLI
50. SZASZŁYKI DROBIOWE Z RYŻEM
O Autorce
Bibliografia
Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami jest pomocnym i praktycznym opracowaniem, a poruszane w niej zagadnienia są szczególnie istotne dla osób zainteresowanych własnym zdrowiem. Stanowi inspirację do podejmowania zmian prozdrowotnych w zakresie odżywiania się i tym samym profilaktyki chorób cywilizacyjnych. […] To ciekawa publikacja obejmująca kwestie dotyczące edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia w kontekście żywienia oraz chorób nowotworowych.
Z recenzji dr Małgorzaty Obary-Gołębiowskiej
Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez Autorkę to najlepszy i naturalny „suplement diety” dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia.
Z recenzji dr hab. inż. Marka Królikowskiego, prof. PW
Zobacz także
Powiązane produkty
- Brak powiązanych produktów